Schiphol24


Aankomsttijden, vertrektijden,
en meer informatie over Schiphol airport

Steeds meer vraag naar vliegreizen

De vraag naar vliegreizen is in februari sterker toegenomen dan in januari. Over de eerste twee maanden van 2016 samen maakte de sector de sterkste groei mee in acht jaar tijd.

Het aantal door passagiers gevlogen kilometers wereldwijd steeg in februari met 8,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA donderdag.

De groei deed zich voor in alle regio’s, maar het sterkst in Afrika en het Midden-Oosten. In januari nam het passagiersvervoer toe met ruim 7 procent op jaarbasis.

Wel steeg in februari het aanbod sterker dan de vraag, namelijk met 9,6 procent. Het gevolg is dat vliegtuigen gemiddeld genomen minder vol zaten dan een jaar eerder. De bezettingsgraad zakte van 78,5 naar 77,8 procent. Het is overigens de eerste keer sinds medio 2015 dat die graadmeter van efficiëntie afneemt.

Luchtvaartmaatschappijen hielden hun capaciteitsgroei de afgelopen jaren beperkt, ook omdat vliegen door de dure brandstof veel geld kostte. Maar mogelijk nodigen de sterk groeiende vraag en lagere olieprijzen bedrijven uit om wat meer risico te gaan nemen. Dat moet de komende tijd blijken, zei IATA-topman Tony Tyler.

In Europa is dat vooralsnog niet aan de orde. Daar nam het passagiersvervoer in februari met 7,5 procent toe, bij een 7,3 procent grotere capaciteit. Ook in Azië neemt het aantal beschikbare stoelen nog altijd minder sterk toe dan de vraag.

Bron: http://www.nu.nl/