Schiphol24


Aankomsttijden, vertrektijden,
en meer informatie over Schiphol airport

Afgelopen kwartaal minder vluchten vertraagd of geannuleerd

Het vliegverkeer van en naar Nederland verliep afgelopen kwartaal een stuk soepeler dan een jaar eerder. Het aantal geannuleerde of vertraagde vluchten nam met meer dan een derde af.
Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van EUClaim, een organisatie die gedupeerde reizigers helpt bij het claimen van schade.

In de eerste maanden van 2016 veroorzaakten stakingen van Franse luchtverkeersleiders veel problemen. Ook ondervond het vliegverkeer in Nederland hinder van de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem op 22 maart en van de zware storm die op tweede paasdag met name de Britse eilanden teisterde.

In totaal werden 634 vluchten geschrapt en liepen er 477 een vertraging op van drie uur of meer.

Dat woog evenwel niet op tegen de gevolgen van de grote stroomstoring die Schiphol op 27 maart 2015 trof. De luchthaven kreeg daarna bovendien vier dagen lang te maken met stormachtig weer, waardoor de dienstregeling opnieuw verstoord raakte. Vorig jaar telde EUClaim in het eerste kwartaal 1212 annuleringen en 483 ernstig vertraagde vluchten.

Bij het merendeel van de incidenten was overigens sprake van overmacht, en hoefden luchtvaartmaatschappijen hun klanten geen compensatie te betalen. Dat geldt bijvoorbeeld bij extreem weer of andere omstandigheden waar de vervoerder geen invloed op heeft.

Het aantal incidenten waarbij passagiers volgens EUClaim wél in aanmerking komen voor schadevergoeding, daalde van 575 naar 487.

Bron: http://www.nu.nl/